Uitgegeven op: 30-10-2018
Wilt u alles weten over de nieuwe VCA norm en hoe u dit op een efficiënte manier kunt borgen binnen uw organisatie? Meld u dan aan voor de informatiebijeenkomst op 12 november 2018.
Tijdens onze informatiebijeenkomst nemen wij u mee in de wijzigingen van de ‘oude’ VCA-norm (versie 2008/5.1) naar de ‘nieuwe’ VCA-norm (versie 2017/6.0) en leert u wat de impact is voor uw organisatie. Daarnaast informeren wij u over wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen in de vorm van training van uw personeel en borging van uw VCA systeem.
Heeft u interesse? Meld u dan aan via de onderstaande registratie knop. Koffie en thee staan klaar!
Datum: 12 november 2018
Tijd: 19:00 uur
Locatie: Het wapen van Delden, Langestraat 242, 7491 AN Delden
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door:
KMO CONSULT BV
Langestraat 106
7491 AK Delden
KMO SOLUTIONS BV
Pr. Beatrixlaan 297
7312 DG Apeldoorn
Uitgegeven op: 19-04-2017
Luchthaven Schiphol is door de groei van de afgelopen jaren druk en complex geworden. Zeker voor piloten die de luchthaven slechts sporadisch aandoen vormt de luchthaven een uitdaging. Ook het toezicht moet beter. Dit zijn de belangrijkste conclusies van een recent gepubliceerd rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).
Grens veiligheid Schiphol in zicht - De politiek heeft bezorgd gereageerd op de uitkomsten van het OVV-rapport. Het kabinet belooft een grondige veiligheidsanalyse van luchthaven Schiphol voordat er verdere groei plaatsvindt. Het pakt een aanbeveling daartoe van de OVV op korte termijn op. De Onderzoeksraad stelt dat vliegverkeer nog veilig is op Schiphol, maar ook dat de nationale luchthaven zo complex en druk is geworden dat de grens in zicht komt. Ook Schiphol belooft de aanbevelingen voortvarend te zullen oppakken: "Veiligheid is altijd topprioriteit, nu en in de toekomst."
Link naar het volledige artikel.
Bron: arbo-online.nl
Uitgegeven op: 19-04-2017
De brand bij Chemie-Pack en de Havenstrategie Moerdijk hebben afgelopen jaren tot veel commotie en paniek in het dorp Moerdijk geleid. De Moerdijkregeling (een garantieregeling voor woningen) en diverse maatregelen hebben weer rust en perspectief gebracht. De weg daarnaartoe is nu in beeld gebracht. In een documentaire van journalist Margriet Brandsma is te zien hoe door intensieve samenwerking tussen inwoners en gemeente het dorp weer toekomst ziet. Hoe economie en leefbaarheid wel degelijk hand in hand kunnen gaan. Alle 1150 inwoners van de kern aan het Hollandsch Diep hebben afgelopen week de docu thuis ontvangen.
Samen - De Moerdijkregeling geniet inmiddels bekendheid in het hele land van Groningen tot Vught. De documentaire toont ook hoe de politiek zich aan de boosheid en het wantrouwen van de inwoners ontworstelde en hoe inwoners, gemeente, provincie en havenschap het dorp weer glans gaven. Overheden en inwoners gingen samen zoeken naar oplossingen en met succes.
Link naar het volledige artikel.
Bron: vng.nl
Uitgegeven op: 19-04-2017
GEZONDHEID - Op de werkplek is nog nauwelijks aandacht voor regelmatige blootstelling aan UV-straling. Buitenwerkers in bijvoorbeeld de bouw- en agrarische sector lopen hierdoor extra risico op huidkanker, vooral op non-melanoma huidkanker (NMHK) Dat stelt het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) op haar website. Primaire preventie kan deze vorm van huidkanker voorkomen. Op de werkplek is hiervoor nog nauwelijks aandacht en worden beschermende maatregelen nauwelijks opgevolgd, aldus de NCvB.
Een andere risicogroep zijn werkers in die bedrijven waar blootstelling aan teer/PAKs of arsenicum mogelijk is, eventueel in combinatie met UV-belasting. Gezondheidsschade door ultraviolette straling (UV-straling) vindt uitsluitend plaats in de oppervlakkige organen zoals de huid, de ogen en die onderdelen van het afweersysteem die zich in de huid bevinden. Het inschatten voor welk percentage blootstelling op het werk een rol speelt is niet eenvoudig omdat tijdens niet-werken (zonvakantie) ook blootstelling plaats heeft. De schatting is dat buitenwerkers een twee tot drie keer hogere blootstelling aan UV-straling hebben dan de binnenwerkers. De registratierichtlijn Werkgebonden huidmaligniteiten van de NCvB geeft meer informatie voor de registratie van deze vorm van huidkanker.
Link naar het volledige artikel.
Bron: arbozone.nl
Uitgegeven op: 12-04-2017
De energie-intensieve bedrijven hebben met minister Kamp van Economische Zaken afspraken gemaakt over een extra energiebesparing van 9 petajoule. Volgens VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer 'geven deze afspraken de bedrijven de flexibiliteit en ruimte om te zorgen dat de doelen uit het Energieakkoord worden gehaald'. Kamp heeft donderdag een brief hierover naar de Tweede Kamer gestuurd.
De industriële bedrijven die vallen onder het Europese CO2-handelssysteem hebben individuele afspraken gemaakt die optellen tot 9 petajoule (gelijk aan gas en licht voor 135.000 huishoudens) in de periode tot 2020. Bedrijven kunnen onderling uitruilen wat te veel of te weinig besparen. Haalt een bedrijf zijn doelstelling niet, dan moet het een boete betalen. Het bedrag van de boete wordt vervolgens besteed aan het realiseren van energiebesparing.
Link naar het volledige artikel.
Bron: duurzaamgeproduceerd.nl
Uitgegeven op: 12-04-2017
Sinds 1 januari 2017 moeten steigerbouwers een erkend certificaat hebben. Zonder dat mogen zij niet werken, conform de afspraak met de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingsbedrijven. Grote opdrachtgevers hebben de afspraak over het certificaat opgenomen in hun toelatingsbeleid. Met de Inspectie SZW zijn afspraken gemaakt over de naleving. Dit alles moet helpen om werken op hoogte veiliger te maken.
Erkend certificaat draagt bij aan veilig werken - Steigerbouwers moeten sinds 2017 een erkend diploma hebben op mbo-niveau of een branchecertificaat onder persoonscertificering. Het opleidingsbedrijf van VSB registreert de diploma’s en certificaten in het Centraal Diploma Register, waarin onder meer de VCA-certificaten zijn opgenomen. Met de nieuwe scholingsstructuur maakt de branche volgens de VSB niet alleen de vakbekwaamheid aantoonbaar, maar draagt zij ook bij aan veilig werken. Bovendien maakt de nieuwe structuur steigerbouwers meer duurzaam inzetbaar.
Link naar het volledige artikel.
Bron: arbo-online.nl